15 februari 2017, 19:09 Nieuwe dierverblijven
15 januari 2017, 14:39 Welkom op de nieuwe site
Wij werken samen met Amarant
Zorgboerderij Donkhorst

Jongvee

Op onze zorgboerderij brengen we de kalfjes van het melkveebedrijf van Fam. Nooijens uit Baarschot groot. 

Dit houdt in dat wij de kalfjes krijgen als ze rond de 3 maanden oud zijn en als ze weer weg gaan zijn ze rond de 2 jaar oud. 
Als de kalfjes komen gaan ze eerst in de zgn. iglohutten waar we ze in kleine groepjes van 3 kunnen verzorgen en kunnen ze wennen aan de omstandigheden op ons bedrijf. Na deze periode van 4 weken gaan ze naar grote groepshokken in de stal. Eerst een maand in het zaagselhok waar ze leren om in de boxen te gaan liggen. Daarna op de volledig rooster met ligboxen. Op deze roosters speciaal voor het kleinere jongvee beschikken ze ook over ruime ligboxen met zachte matrassen erin.

Als de kalveren 14 maanden oud zijn kunnen ze worden geïnsimineerd met een fokstier die we samen met de melkveehouder selecteren. Als de kalveren  8 maanden drachtig zijn gaan ze weer terug naar de melkveehouder en komen er weer kleine kalfjes mee terug en begint de cyclus opnieuw. De hulpboeren kunnen hier veel aan meewerken. Sjors, Michiel, Renee en Samantha maken de ligboxen schoon en doen er een laagje vers zaagsel in. Brian geeft de kleinste kalfjes mais met de kruiwagen. Rudy veegt de voergang elke dag zuiver en Timo zorgt dat de hooiruifjes gevuld blijven.

 

Het jongvee is op15 september vertrokken. Deze tak is gestopt. De stal zal worden afgebroken en er komt een nieuwe stal voor terug. Deze zal bestemd zijn voor het fokken van paarden.