24 januari 2019, 21:48 Rijhal is klaar.
29 november 2018, 15:36 Nieuwe rijhal.
9 januari 2018, 11:49 Groot succes voor de oliebollen verkoop.
Stichting Huifbed-rijden Donkhorst

Paardrijden

Stichting Huifbed-rijden Donkhorst heeft als doel om mensen met een beperking het plezier van paardrijden te kunnen laten beleven. Naast het huifbed-rijden bieden wij ook het zittend paardrijden aan. Deze worden verzorgd onder leiding van een gediplomeerd instructrice IPG (instructeur Paardrijden Gehandicapten). Bij het zittend paardrijden wordt er een beroep gedaan op de balans en de spieren worden gestimuleerd. De ruiter wordt uitgedaagd om (kleine) opdrachten uit te voeren en leert daarbij zich te concentreren. Ter ondersteuning gebruiken we diverse spelmaterialen. Ontspanning kan een doel zijn maar het kan ook gaan om serieuze sportbeoefening. Een paard is een goed middel om contact te maken. Een paard beoordeelt en veroordeelt niet. Om het contact te bevorderen wordt het paard voorafgaand aan de les door de ruiter samen met de begeleider gepoetst.                                                                              

De paardrijlessen worden geheel naar individuele behoefte en specifieke mogelijkheden ingevuld. De lessen zijn individueel of in een klein groepje. Backriding, samen met de begeleider op het paard, is ook een mogelijkheid. Hier wordt de ruiter uitgedaagd om balans te zoeken. De begeleider kan daar waar mogelijk de ondersteuning verminderen en door middel van een spelletje zoekt de ruiter onbewust naar balans. Voor het paardrijden gebruiken we goed geselecteerde paarden en pony’s en indien nodig aangepast tuig. Er kan o.a. gebruik worden gemaakt van gekleurde teugels, veiligheidsbeugels en aangepaste zadels zoals het klittenbandzadel zodat ook ruiters met instabiliteit en rolstoelgebruikers kunnen paardrijden. Dit zadel kan d.m.v. blokken ter ondersteuning naar lichaamshouding aangepast worden. Tevens is er een zadel met een beugel als hulpmiddel voor betere balans. Er is een opstapplaats gecreëerd voor rolstoel gebonden of minder mobiele ruiters zodat zij op de goede hoogte kunnen opstappen.

Elk voorjaar wordt er een proevendag georganiseerd. Dan kan iedere ruiter laten zien aan vrienden en kennissen welke vorderingen er zijn gemaakt. De gereden proef wordt door een jury beoordeeld en beloond met een mooie prijs. In de zomer is er een activiteiten dag of we gaan in een grote groep het bos in. Bij elke combinatie (paard en ruiter) is er een begeleider.

Op dit moment wordt er altijd buiten gereden en bij heel slecht weer wordt er in onderling overleg besloten of de les wel of niet doorgaat.

Onze grote wens is om in een overdekte rijhal te kunnen paardrijden zodat we bij slecht weer de lessen altijd door kunnen laten gaan. Hiermee is er continuïteit voor onze doelgroep die grote behoefte heeft aan structuur en duidelijkheid. U kunt ons helpen. Ga naar Doneer en help mee.